Co všechno na Barcampu uslyšíte? 1/2

Letošní třetí ročník Plzeňského Barcampu se blíží mílovými kroky a tak se už za 9 dní můžete těšit na báječnou atmosféru, skvělé přednášky, nové kontakty a celkově neopakovatelný zážitek.

A na co se z oficiálního programu můžete těšit?

Kopie souboru IMG_4705

Work-Life Balance

V tomto článku se dozvíte o přednáškách na téma práce a životního stylu, které jste svými hlasy dovedli až do finále

Jana Meinlschmidtová s přednáškou Kdopa Tě oblíká? v hlasování obdržela nejvíc hlasů. Mohly bychom ji dokonce nazvat Barcampáckým skokanem roku, jelikož si přednášku vypsala až dlouho po ostatních a velice rychle se umístila v prvních příčkách. Vidíme tedy v praxi, že letošní Barcamp skutečně nebude pouze pro ajťáky, ale že své čestné místo si na něm najdou i více lifestylová témata. “Mluv dřív, než otevřeš pusu,” upozorňuje ve své anotaci Jana a láká: “První opravdové know-how osobního stylu, které Ti ukáže, jak jednou provždy skoncovat s radami od mámy a stát se sám sobě nejlepším stylistou.”

S tématem životního stylu pokračuje i další dáma, která se v hodnocení přednášek umístila v TOP 5. Je jí Kristýna Bastarová s přednáškou Sedíte často, sedíte hodně? A jak už název napovídá, cílem přednášky bude varovat před riziky sedavých zaměstnání a jak předcházet vzniku zdravotních komplikací. V úvodu své anotace Krystýna klade provokativní otázku: “Už jste se zamysleli nad tím, kolik hodin denně prosedíte?” Odpověď na ní jistě nejednoho z nás zneklidní. O Kristýnině přednášce se dozvíte více v rozhovoru s ní.

Kopie souboru Barcamp-8375

Pokud sport není zrovna váš šálek čaje a místo čaje dáváte přednost spíše kávě, pak vás jistě zaujme přednáška Františka Kohouta o  Kávové NEkultuře. Známe to všichni. Piccolo neexistuje, turek není turek, rozpustné je hnus, espresso není presso, překapávaná káva je slabá, žádnou alternativu než espresso neuznávám, pil jsem lahodnou Robustu, Jihlavanka vlastně není tak špatná atd., atd.,” uvádí své téma František. V přednášce chce hovořit o původu kávy, o jejím pěstování a sběru, o jejím zpracování, pražení a tradiční i alternativní přípravě.

Na posedávání v kavárnách není čas, říkáte? Možná zjistíte, že to tak úplně není pravda. O tom, jak najít balanc mezi osobním životem a prací, se totiž můžete dozědět na jedné z chystaných přednášek. Jakub Michl ho vidí v efektivním způsobu vykazování práce, a o tom se přesně chystá hovořit na přednášce Jak jsme pečlivým vykazováním ušetřili na sekt, grogy a rock´n´roll. Jakub ve své anotaci láká: Poslechněte si mě a třeba i vy vyděláte na svůj teambuilding s vířivkou (a jiné neřesti).”

Z trochu jiného soudku si na téma propojení pracovního a osobního života připravil přednášku i Daniel Dubrovský, který se v celkovém hlasování umístil na třetím místě. Jeho přednáška Když si založíte e-shop a za měsíc si pro vás přijde policie varuje před hrozbami, které na vás na internetu čekají v podobě stále bdělých a na svou příležitost čekajících kyberpodvodníků. Daniel sám ve své anotaci upozorňuje: Varování, tato přednáška je určena pouze pro silné povahy!” Více o Danielově přednášce se dozvíte v tomto rozhovoru.

Kopie souboru IMG_3366 (1)

Tak co, už teď se těšíte na Barcamp? A chcete se dozvědět něco ze zákulisí jeho příprav?

Přednášku o tom, Jak se neposrat z organizace vlastních akcí, si připravila Endis Wágnerová, organizátorka Plzeňského Barcampu. Endis slibuje “zákulisní informace každému, kdo chce nahlédnout na druhou stranu barikády o tom, jak se dělaj akce, kolik je na to potřeba lidí a kolik času to spolkne”.
A co je nejen k organizaci akcí potřeba? No přece hlavně Funkční Team. A to je obsahem stejnojmenné přednášky Jiřího Koldy Kolaříka, dalšího z organizátorů Barcampu. Ve své přednášce se zaměří na fungování firemních týmů. “Pojďme si povídat o tom, jak vypadá trh s vývojáři, jestli je těžké sehnat nového kolegu, jak začlenit do teamu kreativní a nespoutané lidi a introverty, proč se věnovat osobnímu a profesnímu růstu lidí, kolik vlastně stojí nabrat nového zaměstnance, … a mnoho dalšího,” slibuje Kolda.

Takže 16. dubna v Plzni Smajlíci na Facebook - Srdiečko