Co všechno na Barcampu uslyšíte? 2/2

Líbil se vám předchozí článek o lifestylových tématech letošního Barcampu? A ocenili byste podobné, tentokrát ale odborněji zaměřené shrnutí? V tomto článku se dozvíte, co na Vás na letošním Barcampu čeká v oblasti obchodu, marketingu a nových technologií.

Kopie souboru IMG_4658

Obchod a marketing

Mnoho lidí přichází na barcampy s jednoduchou, obecnou avšak všezastřešující otázkou. Jak technologicky vybudovat startup? A právě na tuto otázku vám ve své stejnojmenné přednášce odpoví David Bureš. Přednáška podle Davida nabízí “nejnutnější minimum pro přežití, jak udělat z one man show firmu (aspoň malou)”.

Než se však pustíte do budování startupu, je zapotřebí si nejprve definovat oblast svého podnikání. Nápad. A s tím vám pomůže Martina Macáková se svou přednáškou Od nápadu k realizaci. Provedu vás cestou od marketingového nápadu, přes výrobu v továrně až po závěrečný prodej…”, slibuje Martina.

Máte nápad, máte firmu. Ale máte i zákazníky? Tereza Venerová, která se v hlasování umístila na předních pozicích, si pro vás připravila téma Přestaňte ‘prodávat’, začněte prodávat!. V anotaci Tereza slibuje, že posluchače naučí psychologickým trikům, jak optimalizovat motivaci zákazníků a zároveň láká –  potkejme se spolu na krátké přednášce o tom, jak přesvědčit lidi, aby na webu dělali to, co chcete vy

Pokud už máte své vracející se zákazníky, přichází nyní období, kdy je klíčová hlavně komunikace. A o tom se chystá hovořit Marek Mencl ve své přednášce Jak (ne)ztratit klienta.Jeden slide. Vy. Já. A slova, které mohou znamenat konec hezkého vztahu s klientem,” uvádí svou přednášku Marek. Více o jeho přednášce obestřené tajemstvím se dozvíte v tomto rozhovoru /bude proklik/.

V moderním byznysu je však klíčová spolupráce – s partnery, s dodavateli, se spoluvlastníky, se zaměstnanci. A s tím vám mohou pomoci populární podnikové sociální sítě. O jejich využívání, o přežití na sociálních sítích bude hovořit Jan Valdman. Přednáška Spolupráce v online světě – kurz přežití slibuje odhalit principy úspěšného využívání kanálů podnikových sociálních sítí. Jan ve své anotaci varuje: Tady končí hra na sbírání followerů a lajků – kdo nebude umět dobře fungovat v online světě, tomu brzo půjde doslova o krk.”

Kopie souboru IMG_4764

Technologie a IT

Pojďme se nyní od obchodu a soft skills přesunout k zázemí celého prodejního procesu, k lidem, kteří vytváří back-end projektu. Řeč bude o programování, emailingu a uživatelském testování.

O cestě, kterou musí každý kóder podstoupit, aby se stal programátorem, bude ve stejnojmenné přednášce hovořit Jan Pospíšil. Za svojí praxi jsem si prošel opravdu spousty projektů na kterých jsem pochopil, že „pan“ programátor není ten který za večer napíše celý projekt, ve kterém se ale nikdo jiný nevyzná.” Uvádí své téma Jan a láká na desatero programátorských zásad, které každého kódera posunou dál.

Vašek Martinovský se v celkovém hlasování umístil na druhém místě s přednáškou Zrychlete Vás web. “Rychlé načtení webové stránky je velkým přáním všech zúčastněných – od jejich tvůrců, přes marketéry až po samotné návštěvníky,” Vašek v anotaci své přednášky láká na nové vychytávky a trendy, jak tohoto společného cíle dosáhnout.

Máte web? Teď přichází doba, kdy byste si jej měli nechat “proklepnout”. O uživatelském testování se rozhodl přednášet Jan Kalianko. Cílem přednášky Stovky uživatelských testů bude předat posluchačům tipy a vodítka, jak uživatelské testování dělat, co naopak nedělat a na co si dát pozor.

Funkčním webem však práce nekončí, klíčová je také emailová komunikace. O možnostech technického vyladění emailingu se rozhodl přednášet jeden z organizátorů Barcampu Jakub Bouček. “Jste si jisti, že máte opravdu nastaveny správně všechny parametry, které mohou ovlivnit spolehlivost Vašich e-mailů?” klade si v anotaci své přednášky otázku Jakub. Ve své přednášce E-maily technicky – aby vaše zprávy došly do cíle chce posluchače naučit, jak odesílat e-maily z vlastní domény tak, aby vyhověly bezpečnostním politikám poskytovatelů mailových služeb a dorazily tak zdárně do cíle.

Kopie souboru Barcamp-8388 (1)

Nové technologie

Pokud vás spíš než tipy a sdílené know-how v oblasti obchodu či IT zajímají nové technologické hračičky, pak následující dvě přednášky budou právě pro vás.

Loňský ročník Plzeňského Barcampu ovládly drony. Letos o nich bude hovořit Radek Voltr ve své přednášce Drony všude, kam se podíváš. “Chcete závodit jako Anakin Skywalker?” Ptá se v anotaci své přednášky Radek a slibuje, že posluchačům nabídne všechny potřebné informace týkající se stavby a používání dronů. S Radkem jsme na blogu rovněž udělali rozhovor, chcete-li se tedy o jeho přednášce dozvědět víc, neváhejte se k němu vrátit.

O zkušenostech s novými technologiemi, tentokrát však z jejich stinnější stránky, se rozhodl podělit i Petr Ferchmann. Ve své přednášce Bydlení v pasivním domě se chystá mluvit o svých zážitcích s tímto trendem. “Máme velká okna, vzduchotechniku a krásný výhled z okna. A také inteligentní elektroinstalaci, kterou bych už znovu nechtěl.”

Těšíte se na přednášky? Tak nezapomeňte 16. dubna ve Vědeckotechnickém parku 🙂