Jak přežít dobu sedavou?

Kristýna je expert na boj s dobou sedavou. Na tuto oblast se začala specializovat již během studií, kdy ji k tomu dovedla souhra okolností.

Na problémy způsobené sedavým zaměstnáním se podle Kristýny zaměřuje velmi málo odborníků a řeší se až vážné případy. Mezi její agendu tak patří kromě osobních tréninků i školení ve firmách a snaha o rozšíření povědomí o nutnosti zvýšit péči o pracovníky od počítačů. „Měly by se o ně pořádně starat a řešit jejich zdravotní komplikace, nebo ještě lépe předcházet jim. Počítačová doba je pro naše tělo doslova mor. Čím dřív si to uvědomíme, tím líp.“

1067 (1)

Kristýno, proč ses rozhodla přednášet na Barcampu?

Protože je to většinou skvěle zorganizovaná akce, na kterou chodí mladý lidi, pro které je to akutní téma. Mohu jim tak pomoci včas rozsvítit žárovku v hlavě.

Jaká rizika s sebou sedavá zaměstnání nesou?

Tělo ztrácí svojí pohybovou schopnost, vnitřní orgány nemohou správně pracovat … to všechno vede ke spoustě zdravotním problémům. Háček je v pomalém a nenápadném nástupu komplikací. Člověk si toho nevšímá protože se naučil tělo používat jen jako nástroj na přemístění hlavy z bodu A do bodu B. Nevidí ty rozsvícené kontrolky.

Co přesně myslíš těmi rozsvícenými kontrolkami?

Ten vypnutý alarm v hlavě, že nám nepřijde divné se nehýbat a jenom sedět. Tělo na to prostě není stvořené a nedokáže se dostatečně rychle přizpůsobit dnešní době. (evolučně)

Jak ses k tomuto tématu dostala?

Vždycky jsem sportovala a pak jsem po úraze musela přestat. Cítila jsem, jaký vliv má na mě nedostatek pohybu, a jak všechno tuhne, ztrácí energii a začíná bolet. Tak jsem se od sportovců přesměrovala na ty, kteří mou pomoc potřebují víc.

Je opravdu možné s pomocí pravidelného cvičení minimalizovat zdravotní škody způsobené sedavými zaměstnáními?

Samozřejmě. 🙂 Ale aby to nebylo tak jednoduché, musí ten dotyčný vědět v jakém je stavu. Uvedu příklad: s rozbitým autem nepojedete Dakar. Nejdřív všechno co není v pořádku opravíte, pak testujete, připravujete a nakonec do toho můžete šlápnout. No a pokud jenom sedíte, tak určitě nejste v tom stavu, aby jste si hned naložili v posilovně. Chce to někoho kdo tomu opravdu rozumí, aby vás poskládal. Já osobně jsem háklivá na trenéry z posiloven, kteří jenom klientům počítají dřepy. Takový trénink nikam nevede, ani kdyby byl pravidelný, protože tělo není v dobrém výchozím nastavení. Takže je třeba s tím počítat a ze začátku kompenzovat.

hackaton_cviceni_2015

Řešíš zdravotní problémy i u svého okolí?

Dnes a denně. Klienti jsou zlatí a vážně se snaží, protože vidí výsledky. I firmy už objevily, že se jim do takové služby vyplatí investovat. Nejhorší je to ale právě s rodinou, tam člověk potřebuje svatou trpělivost. 😀

Čeho se tedy bude týkat Tvá přednáška, pokud tam nebudou rady a tipy na cvičení?

Probereme toho spoustu – korektní sed, jak se dá sedět jinak, proč a co dělat, co je špatně a co je ok, jestli stát, kdy cvičit, jaké je správné držení těla a podobně. Nechci tady cpát všechny buzzwordy prostě je to o sedavém zaměstnání a jedna přednáška na to ani nestačí.

Je přednáška určená pouze nějakému konkrétnímu typu posluchače?

Ano i ne. Je zaměřená na všechny, kdo většinu dne prosedí. Což jsou dneska skoro všichni.

A je spíše praktická nebo teoretická?

Na praxi v přednášce není čas, ale navazuje na ni potom workshop, kde se můžeme vyřádit a vyzkoušet si některé věci přímo na sobě.

A co bude obsahem workshopu?

Praktická ukázka cviků, jednoduchá aktivace core, správné dýchání, nácvik sedu, větší prostor pro dotazy, ergonomie … na co bude čas. 🙂 A komu to nebude stačit, chtěl by vědět víc nebo se ke mě nedostane, budu nabízet i workshiopy přímo ve firmě.

Proč by měla zrovna Tvoje přednáška zaznít?

Podle toho, co vidím v praxi a okolo sebe, tak je to prostě potřeba. Posluchači si odnesou užitečné a hlavně použitelné rady, který se na internetu blbě hledají.

homo (1)

Kristýno, moc děkuji za rozhovor a těšíme se 16. dubna v Plzni 🙂

A vy ostatní najdete detaily Kristýniny přednášky na tomto odkaze.