Jan Černý: Tahle akce sem prostě patří!

Jan Černý pracuje ve Vědecko-technickém parku v Plzni jako manažer pro rozvoj. A je to právě on, komu patří veliký dík za to, že se Plzeňský Barcamp před třemi lety podařilo poprvé zrealizovat. Protože nebýt jeho, i přes velký kus práce, který nadšení organizátoři odvedli, Plzeňský Barcamp by prostě neměl svoje místo.

Jak to vlastně všechno tenkrát začalo? Přečtěte si rozhovor s jedním z „otců zakladatelů“ Plzeňského Barcampu!

Jan Černý u Vědeckotechnického parku v Plzni
Jan Černý u Vědeckotechnického parku v Plzni

Jak to vlastně s Plzeňským Barcampem všechno začalo?

Začalo to vlastně dost nenápadně. A hlavně, přišlo to v pravý čas. Vedení VTP (Vědecko-technický park, pozn.) totiž v té době uvažovalo o tom, jakým způsobem rozšířit svoje aktivity na poli networkingu a společně s dalšími partnery zkoumalo možnost organizování neformálních setkání podnikatelů. A najednou se objevili organizátoři Plzeňského Barcampu, že přesně tohle dělají a že by byli rádi, kdyby se pro ně VTP stalo partnerem. Jsem obdobným myšlenkám velmi nakloněn, takže další ladění už šlo hladce.

Nebyl jste překvapen, že se na Vás organizátoři s takovým nápadem obrátili?

Jestli jsem byl překvapen, pak jedině příjemně. Akce typu Plzeňského Barcampu přesně zapadala do našich ideí a plánů a kde jinde než na půdě univerzit a vědeckotechnických parků by mělo docházet k setkávání výzkumníků a podnikatelů za účelem vzájemné výměny informací a zkušeností? Vědeckotechnickému parku prostě akce tohoto typu sluší. A jak jsem už řekl, přišla v pravý čas. To je nakonec asi podmínka úspěchu čehokoliv. Správný čas a místo.

Organizátoři Barcampu u Vědeckotechnického parku
„Přesvědčilo mě nadšení všech lidiček, kteří se tomu věnují“

Měl jste nějaké pochybnosti, když projekt vznikal?

Ono to bude možná znít trochu zvláštně, ale neměl. Přesvědčilo mě nadšení všech lidiček, kteří se tomu věnovali.

A naplnila se Vaše očekávání?

Do puntíku. VTP je samozřejmě živý organizmus, ale o víkendu, kdy probíhá Barcamp, je to ještě více vidět. To mě naplňuje pocitem, že se vědeckotechnický park stává místem, kde se něco děje a to něco stojí za to okusit.

Na Barcampu to určitě stojí za to! Podívejte se na záznam z loňského létání s drony!

Co se Vám na Barcampu líbí?

Asi ta neformálnost celé akce a bezprostřednost, prostě celkově atmosféra. Celé to na mě působí nesmírně tvořivě a nadšenecky. A to jsem ještě nezmínil mnohdy hodně zajímavé prezentace.

Atmosféra na Barcampu je bezprostřední a působí tvořivě a nadšenecky
Atmosféra na Barcampu je bezprostřední a působí tvořivě a nadšenecky

A co se třeba někdy nepovedlo?

Tak je asi jasné, že vždy budou věci, na kterých je třeba zapracovat. Asi nejvíc nás každoročně trápí wifi připojení, které mnohdy nezvládne takový nápor různých zařízení. Je to ale věc, o které víme, a kterou se snažíme řešit. Třeba už to letos ani nebude vnímáno jako problém.

Zažil jste nějaký konflikt zájmů, který vznikl kvůli zapůjčení prostorů VTP organizátorům Barcampu?

Díky bohu zatím ne. A pevně věřím, že nezažiji. Barcamp skutečně na VTP patří a být proti tomu by znamenalo popření podstaty existence parku, ale i další infrastruktury na podporu inovačního podnikání.

A co Barcamp přináší konkrétně Vám?

No co, všechno o čem jsem tu psal! A zejména mě nabíjí energií, když vidím ten úžasný tým, který každý rok Barcamp připravuje.

Organizátoři Barcampu, PromoTým a Jan Černý
Organizátoři Barcampu, PromoTým a Jan Černý
Vědeckotechnický park, ve kterém se Barcamp každoročně koná
Vědeckotechnický park, ve kterém se Barcamp každoročně koná