Jaká témata letošní Barcamp přinese?

Barcamp se nezadržitelně blíží a tak se už za méně než měsíc můžeme všichni těšit na super atmosféru a spoustu zajímavých lidí a témat, která letošní ročník přinese.

Než se ale všichni rozjedeme do Plzně, stálo by za to zjistit, co přesně všechno nás na letošním ročníku Plzeňského Barcampu čeká.

Dnes ještě sice nevíme, jaké přesně přednášky se do kapacity Barcampu skutečně vlezou, ale už teď je zřejmé, že výběr je skutečně pestrý. A připomínám – hlasovat pro své favority mezi přednáškami můžete do konce března. A totéž platí i pro ty, kteří se ještě chystají další přednášku si na poslední chvíli vypsat.

Ale už teď víme jistě – témat je skutečně pestrá škála, a to své si na Barcampu najde snad opravdu každý.

Drony se objeví i na letošním Barcampu

Nové technologie

Loňský rok byly skvělým překvapením Barcampu drony. A o těch chce letos vyprávět Radek Voltr, takže pro technologické fajnšmekry se zájmem o multiletadélka je přednáška zkrátka must-have. Markéta Jedličková zase nabízí insiderský pohled do robotiky, konkrétně na humanoidního robota určeného pro vzdělávání. Další perličkou na poli nových technologií je například připravovaná přednáška Petra Bílého, který se chystá vyprávět o rekonstrukcích dopravních letounů na simulátory. O více či méně pozitivní zkušenosti s novými technologiemi se podělí ale i Petr Ferschmann se svým tématem bydlení v pasivním domě.

IT

Ani tradiční barcampácký ajťáci nepřijdou zkrátka a vhled do kódování a programování tak přinese mimo jiné například Jan Pospíšil, který se chce podělit o své „desatero“, které by měl každý šikovný programátor ovládat. Máte už svůj web, ale potřeovali byste ho krapet zrychlit? Tak to vám přijde vhod přednáška Vaška Martinovského, který si zpracoval přednášku právě o tom, jak “zrychlit web a neudělat radost správci vašeho serveru”. A Jakub Bouček, jeden z organizátorů Plzeňského Barcampu, si zase připravil užitečné informace o tom, jak nastavit e-mail na vlastní doméně tak, aby skutečně došel přes všechny nově nastavené překážky žádanému adresátovi.

Mezi tématy přednášek bude i obchod a marketingová strategie

Obchod a marketing

Emailing, linkbuilding, prodej. Návrhů na markeťácké přednášky je celá řada. Například Libor Pelikán připravuje povídání o marketingovém nástroji STDC frameworku, který, dle jeho slov, představuje gamechanger pro marketingovou strategii.

Kromě účinné marketingové strategie je však pro firmu důležitý i obchod samotný. A to i v plném slova smyslu. Tereza Vernerová vám ve své přednášce poradí, jak nejlépe vést úspěšný internetový obchod s aplikací jednoduchých psychologických triků. O tom, jak od samotných prvopočátků vybudovat startup, se chystá vyprávět David Bureš. A s podobným tématem se chystá na Barcamp i Martina Macáková, která chce uvádění produktu či služby na trh vysvětlit od začátku do konce – Od nápadu k realizaci.

 

Barcamp je skvělá příležitost k networkingu

Work-Life Balance

Kromě práce se však zaměříme i na osobní život a na to jak ho sladit s tím pracovním. Na hranici mezi prací a životním stylem je přednáška Jakuba Michla, který nabízí účastníkům Barcampu recept na efektivní vykazování práce, díky kterému můžete „ušetřit 31 950 Kč na sekt, grogy a rock´n´roll“. O tématu na pomezí práce a osobního života chce vyprávět i Igor Kytka, který si připravuje přednášku o tom, jak lze z volnočasové kratochvíle postupně vybudovat webovou aplikaci.

Ale co by byla práce bez lidí kolem? O networkingu jsme už povídali v minulém článku (proklik). A na toto téma si připravuje svou přednášku i Jana Havlíčková, takže kdo se chce naučit správně networkovat, rozhodně by si ji neměl nechat ujít. A tipy týkající se ryze pracovních strategií pro vedení a spolupráci v týmu připravuje hlavní organizátor Barcampu Kolda. Podobně je na tom i další hlavní organizátorka Endis Wágnerové, která se chce s posluchači podělit o ryze praktické zkušenosti o tom, „jak se neposrat z organizování vlastních akcí“.

Najdete ale i spoustu rad ze života – jako třeba zkušenost Daniela Dubravce, který bude vyprávět o tom, jak vám můžou kyberpodvodníci pěkně zavařit v pracovním i osobním životě a jak se těmto probémům co nejlépe vyhnout.

S čistě lifestylovým tématem se na Barcamp přihlásila Kristýna Bastarová, která se chystá přednášet o tom, jak si v práci nevysedět bolavá záda. Úspěch zatím sbírá i Jana Meinlschmidtová s přednáškou zaměřenou na tradičně ženské téma avšak pro mužské posluchače – „Kdopa tě oblíká„. Cílem Janiny přednášky je naučit muže rozumět vlastnímu stylu a obecně tak obohatit českou módní kulturu o fešné mužské elementy. Připravují se ale také témata na osobní motivaci – o špatných rozhodnutí chce hovořit Tomáš Janák. A pro milovníky i odpůrce kávy připravuje svou přednášku o kávové kultuře a životě baristy František Kohout.

A co bude dál?

V následujících článcích se vám na blogu představí někteří z přednášejících a vy tak dostanete možnost nahlédnout takříkajíc pod pokličku připravované přednášce. Těšit se můžete na témata jako jsou drony, emailing nebo problém sedavých zaměstnání. Sledujte proto Barcampácký blog a nenechte si ujít novinky 🙂