Networkingové IceBreakery – jak oslovit neznámého na Barcampu?

Navštěvovat networkingové akce může být občas vyčerpávající, a to především tehdy, chystáte-li se je navštívit bez skupinky přátel. Ale ani ony se navazování nových kontaktů nevyhnou, konec konců, od toho na nich všichni jsou 🙂

Někomu byla dána do vínku ta odzbrojující vlastnost, že dokáže ladně vplout do skupinky úplně neznámých lidí a naprosto nenuceně a s obdivuhodnou přirozeností se zapojit do jejich konverzace. Velká část lidí má však přesně s tím problémy. Barcamp ale je právě o hledání nových kontaktů, o seznamování se a sdílení. To, čemu se tedy chceme za každou cenu vyhnout, je aby se návštěvníci zdráhali zapojovat do konverzací s ostatními účastníky.

Pro ty méně zkušené, či pro ty, kterým už dochází inspirace, jsem si tedy dovolila připravit inspiraci na pár šikovných frází, kterými můžete oslovit neznámého člověka na Barcampu (a nevypadat při tom divně).

Jak oslovit neznámého člověka na Barcampu?

Vyzrajte na jména

Ano, každý z nás s tím má problém. Když už se s někým seznámíme, navzájem se představíme a potřeseme si rukou, v tom okamžiku – dá se říci v té samé vteřině se nám jméno našeho partnera v konverzaci úplně vytratí z hlavy. A přitom pamatování si jmen je zcela zásadní networkingová dovednost. Protože jakmile v rozhovoru oslovujete svého partnera jménem, rázem se rozpustí i ty poslední ledy, které mezi vámi zůstávaly. Při používání jmen se zkrátka budete cítit mnohem více propojení.

Proto dobrá rada je – seznámíte-li se s někým úplně novým, snažte se jeho jméno používat co nejčastěji (ale samozřejmě dbejte na hranici, která rozděluje přirozenou vstřícnost a obsesi :)).

Pokud už se vám stane, že jméno svého partnera zapomenete, zkuste vyzkoušet některou z osvědčených záchranných strategií:

  • Požádejte o vizitku (či e-mailový kontakt)
  • Představte svému konverzačnímu partnerovi někoho z vašich přátel. S největší pravděpodobností se váš konverzační partner představí sám
  • Anebo se upřímně přiznejte. Na velkých networkingových akcích je pochopitelné, že se vám spoustu jmen může propojit mezi sebou a váš konverzační partner to jistě pochopí

Úspěšně jste se vyhnuli fiasku se zapomenutím jména? Téměř vyhráno! Nezazděte váš dosavadní úspěch tím, že svému partnerovi předáte vizitku s neurčitou frází na rozloučenou a vypaříte se v davu. Takovou vizitku si totiž, upřímně, nikdo nezapamatuje a při nejbližší příležitosti ji zahodí. Snažte se ve svém konverzačním partnerovi nejdříve vzbudit zájem o vaši osobu. Mluvte o sobě, ptejte se na jeho práci, projevte účast.

Nebojte se začít rozhovor prosbou o pomoc
Nebojte se začít rozhovor prosbou o pomoc

Dlouhá cesta

Plzeňský Barcamp letos zajišťuje ranní a večerní svoz lidí z centra Plzně do areálu Barcampu, který se bude konát v prostorách Vědeckotechnického parku, a na afterparty. A právě společnou dopravu můžete využít jako báječné téma k prvním rozhovorům.

  • Plácněte dvě mouchy jednou ranou – „Chystáš se taky na Barcamp? Nevíš, odkud přesně vyráží autobus?“
  • Udělejte ze svého orientačního nesmyslu konverzační výhodu – „Promiň, ale opravdu se tu nevyznám. Nebude ti vadit, když se k tobě připojím?“
  • Využijte klasiku – „Ahoj, jak jsi se dozvěděl/a o téhle akci?“
  • Komentujte město – „Plzeň je krásná, co myslíš?“ anebo troufáte-li si na trochu vtipu a nadsázky – „Plzeň je hrozná díra,“ neopomeňte však zmínit i nějaký klad pro případ, že narazíte na zapřisáhlého patriota „ale pivo vařej fakt dobrý“.
Fronty na jídlo jsou skvělou příležitostí k navázání kontaktu
Fronty na jídlo jsou skvělou příležitostí k navázání kontaktu

Jídlo nikdy nezklame

Fronty na jídlo jsou jako stvořené k navazování kontaktů, protože se svým potenciálním společníkem už máte společné téma: jídlo. Zkuste něco takového:

  • „Všechno to vypadá moc lákavě, vůbec nevím, co si dát! Nad čím přemýšlíš ty?“
  • „Mňam, oni mají ____! Už jsi je vyzkoušel/a?
  • „Nevíš, co je tohle?“

Anebo zkuste opět trochu vtipu – „Na stupnici od 1 do nepoživatelné, mohl/a bys mi poradit, jak hrozné tady mají kafe?“

Z osaměle stojící postavy se může vyklubat skvělý partťák
Z osaměle stojící postavy se může vyklubat skvělý partťák

Pro introverty

Zní to všechno pěkně zkušeně, co? Všechny ty tipy jsou jako stvořené pro lidi, kteří se rádi seznamují, kteří se více či méně i rádi poslouchají. Ale co ti z nás, které společenské akce spíše vyčerpávají a navazování kontaktů je spíše nutnost než kratochvíle? No, upřímně řečeno, až budete korzovat po chodbách vědeckotechnického parku, jedna z těch osamělých osob stranou budu s největší pravděpodobností já, takže vím, o čem mluvím. Ale proč opomíjet introverty! Mohou být pro vás stejným přínosem jako jejich společenštější protiváhy.

Pro osamělé chodce je nejlepší trik najít pro začátek osobu ve stejné pozici. Poohlédněte se, nestojí poblíž vás samotná postava rozpačitě sledující dav a úpěnlivě držící se kelímku s kafem? Připojte se k ní.

  • „Uf, tyhle akce jsou občas šílený. Nebude Ti vadit, když se na chvíli připojím k Tobě? Vypadá to tu klidněji.
  • Nebo pokud máte dojem, že jste nalezli parťáka v misantropii, nebojte se využít společné téma: „Ty hromady lidí, to je hrůza!“

 

Ze skupinky neznámých lidí se může nakonec vyklubat fajn parta na celý den
Ze skupinky neznámých lidí se může nakonec vyklubat fajn parta na celý den

A co potom..?

Super, konverzaci jste začali, dokonce si navzájem pamatujete svá jména. Ale co potom? O čem se s docela cizím člověkem dál bavit?

Existuje pár neškodných, avšak efektivních frází, kterými rozhovor započít.

  • „Jsi tu letos poprvé?“
  • „Jak ses o Barcampu dozvěděl/a?“
  • „Je to tu super, že? Už jsi tu někdy byl/a?“
  • „Čím se živíš?“
  • „Baví tě ta práce? Co tě na ní štve?“
Elevator speech

Kromě toho, že se budete tu a tam snažit oslovit někoho cizího se vám nepochybně stane i to, že někdo osloví i vás. Buďte na to připravení!

Takzvaný výtahový proslov je nezbytná dovednost, kterou byste na každé networkingové akci měli ovládat. Stručně řečeno jde o to, abyste dokázali sami sebe a svůj pracovní zájem představit za dobu, během které standardně vyjedete výtah z přízemí do kanceláře či zpět. Zkuste odvyprávět svůj příběh během 30 vteřin tak, abyste vzbudili opravdový zájem svého konverzačního partnera.

Protože když se vás na takové akci někdo zeptá, a v Plzni se tak nepochybně stane, čím se živíte, nechcete svojí příležitost promarnit. Nechte zaznít svou výtahovou řeč – ať je stručná, působivá a úderná!

A jak dál zvýšit svoje šance?

Dobře se oblékněte. Na jiných networkingových akcích je často vyžadován dress-code, což vám ale v Plzni nehrozí. Přesto se však nebojte být zapamatovatelní. A pokud už na nějaké akci se svým výběrem netrefíte, udělejte z toho konverzační výhodu: „Nemůžu uvěřit, jak jsem se sekl/a s dresscodem na tuhle akci“

– Nacvičte si sebevědomý stisk ruky. Leklou rybou totiž nikoho neoslovíte.