Co o nás napsali? Aneb to nejlepší z nejlepšího

Letošní ročník Plzeňského Barcampu je již třetí v řadě. Pojďme se společně ohlédnout za uplynulými dvěma ročníky a shrnout názory ostatních, co se jim líbilo a v čem je stále prostor pro zlepšení.

Účastníci loňských ročníků si obecně velice chválili organizaci Barcampu jako takovou, za což patří týmu nadšených organizátorů velká pochvala. „Jestli mě něco uchvátilo, tak tohle. Klobouk dolů. Přestože bylo vše zdarma, tak jsme za celý den nepřekonali to množství jídla, které organizátoři připravili. Všechno pěkně klapalo, nikde nic nevypadávalo, všechno bylo perfektně zařízené. Ještě jednou klobouk dolů. Speciálně před Jirkou Kolaříkem, Denisou a Verčou, vychvaloval si Martin Podval. S chválou na tým organizátorů se připojil i Jiří Krejčík: „Organizace byla úžasná! Velký dík Koldovi a jeho týmu.
Kopie souboru IMG_3254

S plným břichem se zkrátka poslouchá lépe

Častým ukazatelem toho, jestli se akce, ať už jakákoli, povedla, je právě občerstvení. My Češi prostě máme apetit, a je-li občerstvení zdarma, tím lépe pro nás. A z reakcí účastníků loňských ročníků je patrné, že občerstvení se organizátorům zkrátka povedlo. „Takové množství skvělého občerstvení, jedinečné bagety, štrůdl, buchty, saláty a raut na afterparty byly zcela odzbrojující. Není divu, že lidé byli přejedení a jevili jen pramalý zájem o langevácké svačinky zdarma. napsala Lucie z Langevo, které Barcampu přispělo drobným občerstvením pro účastníky zdarma.

„Oblíbené pochutiny, nevysychající studna pitné vody s plátkem pomeranče či citronu osvěžili mnohé. Souhlasím, že se catering připočítal k plusům akce. Také díky výbornému nasazení bagetového týmu. Na závěr mu zatleskejte,“ připojil se s chválou Fremy. „Bagety od bagetového týmu byly naprosto luxusní, “ přidal Vít Petřičák.

Kopie souboru DSC_2669

Palec nahoru za přednášky

Jak už bylo řečeno výše, s plným břichem se zkrátka poslouchá lépe. A přednášky za to dle slov účastníků skutečně stály. „Speakeři byli tak poutaví, upovídaní, zábavní a dotazů bylo tolik, že se jen těžko dodržovaly časy. Až na výjimky se využívalo každé možné minuty a diskuze přesahovaly mimo přednáškové místnosti,“ vychválila přístup přednášejících Lucie z Langevo.

Obecně se vychvalovala interaktivita přednášek. „Honza (Honza Kalianko s přednáškou 100+1 opakujících se UX a CRO chyb českých e-shopů, pozn.) podle mě nejvíce ze všech mých absolvovaných přednášek splňoval záměr barcampů a tím je aktivní zapojování publika do diskuze během celé přednášky“, vychvaloval Petr Němeček

Za interakci přednášejících s publikem lobovala i Jana Leitnerová, která si na Barcampu vyzkoušela přednášku týkající se marketingu na sociálních sítích. „Miluju tu interakci s publikem, proto moje prezentace trvá třeba kolem 20 až 30 minut a pak se věnuji dotazům. A že jich bylo. Paráda, úžasní lidé se skvělými otázkami. Kopnu si trošku do vlastních řad, ale věřím, že konkrétnost a řešení na míru je přesně to, co je dnes v tom balastu školení, návodů a dalších věcí potřeba“.

Jany přednáška také sklidila velký úspěch, který komentoval na svém blogu znovu Petr Němeček: „Vrcholem celého druhého Plzeňského Barcampu pro mě byla „social media maniačka“ Jana Leitnerová s interaktivní přednáškou plnou úspěšných i neúspěšných příkladů z praxe“.

Sama Jana si zkušenost přednášejícího vyzkoušela na Barcampu poprvné. „Zcela upřímně musím říct, že nechápu, jak jsem si kdy mohla myslet, že je jednoduché se postavit před hromadu lidí a mluvit o něčem, co neděláte až moc intenzivně. Jsem ráda, že tahle sebereflexe přišla a já si našla něco, o čem dokážu bez větší přípravy mluvit.
Kopie souboru IMG_0331

Přátelský přístup a atmosféra

Obecně si účastníci nejvíce vychvalovali přátelskou atmosféru, která na Barcampu panovala, a díky níž se mohli skutečně bez obav setkávat zkušení odborníci i úplní laici nad společnými otázkami. „Překvapila mě souhra a vstřícnost kolektivu organizátorů. Nebyl cítit stres, ale právě naopak velmi příjemná atmosféra. Bavily mě přednášky na různá témata, a také to, že přednášeli lidé, jako jsme my. Přednášeli lidově a zároveň poučně“, vychvalovala si Verča na webu Sportcentral.

Kopie souboru Barcamp-8388 (1)

A co bylo teda špatně?

Podle Martina Zlámala byla škoda, že nebyla kapacita pro nahrávání všech přednášek. Program Barcampu bývá tradičně nabitý skvělými přednáškami a je takřka nereálné stihnout všechny, na které se dopředu natěšíte. „Skutečně mě mrzí to, že nebyla nahrávána na video každá přednáška. Nemohu se teď podívat na přednášky ostatních protože jsem byl jinde. Na barcampu bylo totiž spoustu zajímavých témat“. Totéž přisvědčil i Vít Petřičák: „nenatáčely se všechny přednášky, alespoň ne zpočátku – bylo těžké si vybrat jen těch několik, na které jsem šel, když v jiných sálech probíhaly jiné a neméně zajímavé“.

Druhá výtka se týkala umístění akce. Přestože z prostorů samotných byli účastníci nadšení, Vědeckotechnický park je totiž k podobným účelům jako zrozený, je bohužel poněkud obtížněji dostupný, obzvláště pro ne-Plzeňáky. „Trochu jsem zpočátku bloudil, příště by se hodila cedule na zastávce autobusu,“ poznamenal Vít Petřičák.

Letos však organizátoři na všechno mysleli a zajistili ranní svoz z centra Plzně na akci i večerní z akce na afterparty. Dojíždějící i místní tedy budou mít zajištěnou komfortní ranní cestu z vlakového i autobusového nádraží. O dalších konkrétních sběrných místech a časech ještě budeme informovat na webu.

www.fotobox.cz

A jak by se daly uplynulé dva roky Plzeňského Barcampu sumarizovat? Pojďme si to ještě jednou pomocí slov Jany Leitnerové shrnout. „Na kávu, mimochodem výbornou a s usměvavými baristy, nebyla téměř žádná fronta. Voda neustále k dispozici, wifi mi ani jednou nespadla a prostory Vědekotechnického parku v Plzni jsou i přes svojí vzdálenost z centra ideálním místem pro setkání komunity lidí kolem barcampů“.

Prostě se to povedlo a věříme, že letos posuneme pomyslnou laťku ještě o kousek výše. Takže 16. dubna v Plzni!