Jak na SEXY přednášku

Barcampy jsou typické tím, že na nich každý může uspořádat workshop či přednášku na libovolné téma. Ne každé téma však nakonec získá dostatečný počet hlasů, aby byla přednáška skutečně vypsána. Jak dosáhnout toho, aby vaše téma oslovilo co nejvíce lidí?

Kopie souboru IMG_4705

Na anotaci záleží

Nejdůležitějším krokem k tomu, abyste prosadili svou přednášku, je vytvořit lákavou anotaci. Titulek přednášky by měl zaujmout na první pohled, hrajte si se slovy, buďte kreativní a rozhodně se nesnažte za každou cenu držet obecné roviny. K tomu máte prostor v popisu přednášky. Popis přednášky by měl účastníkům vytvořit přesný obraz toho, čeho se má nabízená přednáška týkat. Ale opět, čím zajímavější, kreativnější nebo více šokující popis, tím snáze pro své téma zaujmete a získáte pro svou přednášku podporu.

Při vytváření anotací k vypisované přednášce  byste rozhodně neměli lhát – účastníci, kteří pro vás hlasují, by neměli být mystifikováni a měli by mít dostatečně jasný obrázek o tom, na co se hlásí. Ale forma sdělení, jakou účastníky pro svou věc zaujmete, je už čistě na vás.

Kromě samotné anotace je důležitá také propagace. Sdílejte svou přednášku, přesvědčte své přátele z řad účastníků Barcampu, aby vaši přednášku podpořili. Sdílejte na Facebooku, Tweetujte, používejte oficiální Barcamp hashtag #BarcampCZ. Připojte ke svému příspěvku zajímavý obrázek, fotografii, prezentaci či video, abyste upoutali pozornost.
Kopie souboru IMG_4509

Jak vylepšit svou prezentaci?

Získala vaše přednáška dostatečný počet hlasů a vy už můžete se svým místem počítat? Super, neusněte ale na vavřínech. Máte právě jedinečnou příležitost zaujmout, získat nadšence pro svůj nápad či cenné zpětné vazby a nápady. Pokud si váš účastníci oblíbí, budou pro vás hlasovat i příště. A proto je zapotřebí, aby i vaše prezentace byla profesionální, zajímavá – prostě sexy.

Takže – jak ideálně využít oněch 40 minut?

  • Nenechte své posluchače spát

Snad každá škola má svého uspávače hadů a jistě si vybavíte toho, který učil vás. Hodina monotónního monologického projevu, sledování příliš dlouhých videí či prezentace přeplněné dlouhým textovým obsahem. Nebuďte takoví. Snažte se, aby byla vaše přednáška v maximální míře interaktivní, oslovujte svoje posluchače, zapojujte je do tématu, nenechte je znepozornět.

  • Vhodné propojení teorie a praxe

Při své přednášce se snažte najít vhodný balanc mezi teoretickými znalostmi a praktickými příklady. Když je přednáška příliš teoretická, můžete část posluchačů odradit, nemusí vám porozumět či pouze ztratíte jejich zájem. Naopak když budete pouze vyprávět o svých úspěších či selháních bez užitečných zobecnění, posluchač si z vaší přednášky nic neodnese. Snažte se své teoretické znalosti ilustrovat vhodnými příklady z praxe, podělte se o své zkušenosti – o úspěchy i selhání, a vztáhněte je k obecným závěrům.

  • Odzkoušejte si to

Může to znít hloupě, ale svojí přednášku si nejprve nahlas natrénujte. Vyhnete se nechtěným přeřekům, „oknům“ nebo tomu, že se vaše přednáška do vyhrazených 40 minut nevejde, nebo že bude naopak příliš krátká. Váš projev musí být srozumitelný, zábavný a sebejistý – buďte profík.

  • Ať je vaše prezentace úderná

Dávno jsou pryč školní léta, kdy jsme se snažili zaplnit prezentaci textem, abychom si toho museli co nejméně pamatovat zpaměti. Prezentace by měla sloužit jen jako kulisa, která váš projev podtrhne či oživí, která vám však nepřebere pozornost účastníků. Hlavní pozornost by měl z 90% upoutávat speaker. Prezentaci doplňte pouze souvisejícími obrázky, ilustrujícími grafy či jednoduchými hesly, motivy či výzvami k akci.

www.fotobox.cz

  • Buďte zapamatovatelní

A to nejen prostřednictvím prezentace samotné, ale i svou vlastní vizáží. Nenabádáme nutně k tomu, aby přednášející dorazili na Barcamp s bláznivýma parukama, ale snažte se odlišit – veselou kravatou, vtipným tričkem. Když bude vaše prezentace úspěšná, chcete, aby se vaše jméno šířilo. A těžko se o vás bude v kuloárech mluvit jako „o tom klukovi s tmavými vlasy a brejlema“

Níčko se mějte fajn. Doufám, že vám tuty typy pomůžou a těšíme se v Plzni!