Svůj dron si může postavit úplně každý

Radek Voltr pracuje u brněnské firmy produkující aplikaci Worklio. Programování se věnuje už od mala, svými slovy si prošel “dlouhou cestou od papírového počítače v ABC, přes Atari 800 až k PCčkům. Moje práce mě prostě děsně baví.”

Radek Voltr a jeho koníček

Radku, proč jsi se rozhodl přednášet na Barcampu?

Přednášel jsem už na obou předchozích Barcampech v Plzni a atmosféra té akce je prostě jedinečná. No a vzhledem k tomu že drony vyskakují už i z vepřové konzervy bylo téma vcelku jasné. Mám s multicoptery (alias dron s vrtulema ;-)) již 5 let zkušeností a tak jsem se rozhodl že bude vhodné některé věci předat dál.

Co Tvoje přednáška posluchačům přinese?

Doufám že jim rozšíří obzory – ať už v oblasti právního povědomí situace ohledně provozu dronů, jejich kategorií, možného využití ale i základní sadu informací pro ty které již nebaví čínská hračka a rádi by si postavili něco lepšího, rychlejšího nebo většího.

Kromě velmi stručné informace o legalitě se samozřejmě zaměříme primárně na techniku. Jaké jsou druhy copter, řídících jednotek, podle čeho si ji vybrat, co vše je potřeba a co je pouze ztráta peněz. Cílem je, aby zájemce o coptery věděl po přednášce rozumný základ pro to, aby byl schopen si vybrat a postavit copter podle svých představ a létal s ním ke spokojenosti své i okolí.

Jak jsi se vlastně ke dronům dostal?

Modelářské coptery byly jedny z prvních (ještě před DJI Phantomem a spoustou čínských ale i vojenských) a tak jsem jen čekal až to začne být alespoň trochu použitelné. První copter jsem létal v roce 2012. Ale například právě populární Phantom vznikl až v roce 2013.

Jak se dají drony prakticky využít?

U nás je trochu problém se zákony. V okamžiku, kdy člověk začne využívat copter “prakticky”, tak musí mít povolení jehož získání není uplně nejlevnější a nejsnažší. Samozřejmě že v případě rekreačního a sportovního létání záleží hodně i na vybavení stroje. Já například kontroluju kamerou na copteru zda nemám ucpané okapy ale například v USA je dobrovolné sdružení pilotů dronů kteří se podílejí na vyhledávání ztracených osob jako dobrovolníci.

Drony, jak je sestavit a jak je využívat - o tom všem bude Radkova přednáška na Barcampu
Drony, jak je sestavit a jak je využívat – o tom všem bude Radkova přednáška na Barcampu

Proč by měla zrovna Tvoje přednáška zaznít?

Protože Facebook a YouTube jsou plné videi natočených z dronů – a z některých dostávám infarkt. Uživatelé – a přiznám se, že ve většině případů se mě opravdu příčí použít slovo pilot, si neuvědomují, že svým létáním opravdu hodně riskují. I dron za 20 tisic je stále jen hračka. Když vidím, jak lidé vyšlou copter nad plzeňskou katedrálu jen proto, aby sklízeli lajky na sociálních sítích nebo když jsem na koncertě v amfiteátru a někdo létá copterou nad davem v kotli, tak se o mne opravdu pokoušejí mdloby. Copter v případě poruchy dovede odletět nebo spadnout pod sebe a polovina cihly (hmotnost průměrného copteru s kamerou) padající ze sedmého patra je dost energie na spáchání slušné škody a o zranění ani nemluvě.

Kromě toho se tím tito lidé vystavují možnému právnímu a finančnímu postihu. A to bude i jedna z částí přednášky. Jak létat bezpečně tak, abychom nikoho neohrozili a nemuseli pak nadávat na to že budou všechny coptery postaveny mimo zákon.

S jakými reakcemi okolí se sám v souvislosti s drony setkáváš?

Před pár lety to bylo spíš udivení. Přece jen to nemá křídla a první verze vypadaly dost “divoce”. Ted už je to standardní sada otázek – kolik to stojí, kde se to dá koupit, co to umí a tak dále…

Co to stojí – po praktické i finanční stránce, sestavit si dron?

Zde záleží hlavně na požadované velikosti copteru a jeho vlastnosti. Oproti nejlevnějším čínským dronům jsou modelářské o něco dražší, ale jsou výrazně výkonnější, lépe létají a dají se i opravit 🙂 Malý dron pro závody je relativně levný a jednoduchý na složení. Možností je mnoho např. se dá koupit copter který je za 6299,- a který se dá poskládat jen pomocí šroubováku ale je možné se dostat na nižší cenu pokud si clověk díly vytiskne na 3D tiskárně, díly nakoupí z čínských e-shopů a je schopen alespoň sletovat pár drátků. Samozřejmě že i malý levný dron může spolupracovat s drahou výbavou a třeba videobrýle pro létání závodů lze pořídit od 50 dolarů do 500. Dá se říct že každý si může zvolit takovou výbavu na jakou mu vystačí rozpočet

Ostatně – mám zde nahlášený workshop stavby právě malého závodního dronu s rámem z 3D tiskárny. Složíme copter během workshopu a pokud ho nerozbijeme moc brzo tak si i zalétáme. Během workshopu bude možné probrat ceny o něco konkrétněji.

WP_20140307_001
Zmínil jsi, že máš vypsaný i workshop – co nabídne oproti přednášce?

Workshop už bude opravdu hodně konkrétní – budeme řešit pouze jednu konkrétní copteru, řídící jednotku. Rozloženou ji poskládáme do (snad) letuschopného stavu a lidé tak uvidí, že se nejedná o žádné kouzlo. Doufám že alespoň pár lidem ušetřím nějaké nervy, spálené obvody a ztracené naděje

Je přednáška určená pouze nějakému konkrétnímu typu posluchače?

Myslím že zajímavé informace se dozví ten kdo drona má a i ten kdo o něm uvažuje. Ale žádné speciální znalosti nejsou potřeba.

Radku, děkuji za rozhovor.